Що маємо пам’ятати на переговорах про нові Мінські домовленості?

< Назад до записів

У липні Президент України Петро Порошенко дав нові доручення щодо переговорів у Мінську, однак, виникає логічне запитання, чи варто створювати нові доручення з питань, по яких старі домовленості не виконуються?

Нова ініціатива напевне є черговою спробою зробити крок у правильному напрямку шляхом подальшого зниження напруги на лінії розмежування. Однак, слід зауважити, що створення на Донбасі буферної зони або зони розмежування не є безумовним правильним рішенням для вирішення конфлікту. В ідеалі, більш дієвою була б нейтральна смуга з якої виведуть війська обох сторін. У свою чергу, на території нейтральної смуги могли б розміститись миротворці. Поки механізм створення такої території залишається невідомим, але прецеденти показують, що Україні потрібно створення сам такої території, де не буде військ. Адже зрозуміло, що диверсійні групи все одно будуть проникати в тил та бойовики будуть відкривати вогонь у цій буферній зоні.

Чи буде буферна зона дієвою та безпечною для України? Можна упевнено стверджувати, що бойовики не зразу приймуть умови нових домовленостей, як це завжди було і з попередніми домовленостями. Водночас, це певний напів-крок у напрямі зниження напруженості у цьому регіоні і нехтувати ним було б безвідповідально. Важливо те, що є спроби задля урегулювання ситуації.

Ще одне питання, яке цікавить не менше, це якою мірою Верховній Раді України треба відігравати свою роль у Мінських домовленостях, оскільки на Донбасі де-факто мова йде про присутність іноземних військ? Хто буде забезпечувати режим у буферній зоні – так само не відомо і ще не вирішено. Звідси випливає питання стосовно виборів на територіях, які не підпорядковуються українським військовим. Відповідь є очевидною, що законні вибори там провести неможливо, а «фейкові» там вже проводили декілька разів.

В решті решт, треба постійно враховувати, що ми маємо справу з країною, домовленості з якою далеко не завжди виконуються. Треба робити поправку на специфіку Росії, яка чомусь завжди себе вважає розумнішою за весь світ. Напевне, зараз в черговий раз РФ намагатиметься обіграти й Україну і її партнерів.

Фото взяте з відкритих джерел

Блоги

Публікації

X
X

Партнери