Ціни на газ і гідридна теорія надр

< Назад до записів

20 квітня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі "24 каналу" оголосив про підвищення тарифів на газ. "Є зобов'язання, які підписані українською стороною про те, що тарифи на газ будуть 100% відповідати вартості. Іншого шляху просто немає", - сказав глава уряду. Зобов'язання - це меморандум про співпрацю з МВФ.

Як відомо, на сьогоднішній день ціна імпортного газу становить близько 5000 гривень за тисячу кубометрів, проте велика частина споживаного газу - вітчизняного походження, вартість видобутку якого приблизно в три рази менше. При цьому «соціальна» ціна (за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць) становить 3600 гривень. Вартість газу понад ці обсяги, після відповідних нарахувань за транспортування і ПДВ, становить уже близько 7200 гривень, що відповідає світовим цінам. Тепер уряд має намір підвищити «соціальну» ціну в півтора рази (до 5500 гривень), задовільнивши вимоги МВФ. Виникає питання - чому уряд має намір продавати громадянам України український газ за цінами світового ринку?

Україна - газовидобувна країна, причому з довгою історією. Природний газ почали використовувати для освітлення вулиць ще в середині 19-го століття. На початку 1970-х, завдяки Шебелинському родовищу, Україна видобувала газу у п'ять разів більше, ніж зараз. Однак зараз склалася непроста ситуація. ПАТ «Укргазвидобування», яке займається видобутком газу, продає його посередникові, "Нафтогазу" по 1590 гривень за тисячу кубометрів, в той час як "Нафтогаз" перепродає "блакитне паливо" вже по 7188 гривень. Крім того, УГД доводиться платити 50% ренту на видобуток газу, ці кошти йдуть на компенсацію субсидій для населення.

В результаті у газодобувної організації постійно не вистачає коштів на розширення виробництва, щоб покрити потреби населення і відмовитися від закупівлі дорогого імпортного палива. У розробку нових родовищ майже нічого не вкладається. Нові Чорноморські родовища отримали всього 10% від потреби, визначеної в державних програмах. Не  розробляються і більш глибокі пласти вже відомих родовищ, наприклад, глибини більше 4 кілометрів на Шебелинському родовищі, найбільшому в Україні.

Майже всі експерти переконані - розвідувальні роботи повинні вести державні підприємства, і шукати копалини на більшій глибині, ніж раніше. Проте, ситуацію поліпшити не вдається. Закон "Про ринок газу", який вступив в дію з 1 жовтня, не спрацював: монополіст - "Нафтогаз", залишився, конкуренції і досі немає, а ціни регулюються Кабінетом Міністрів.

З огляду на те, що за останні два роки Україна скоротила споживання газу приблизно на третину, що «Укргазвидобування» не змогла збільшити обсяги видобутку, що вартість енергоносіїв за цей час знизилася приблизно у два рази, напрошується висновок: зростання цін на газ для населення підтримується діяльністю монополіста- посередника - та урядом, оскільки Меморандум про співпрацю з МВФ не є юридично зобов'язуючим. Будь-який уряд зацікавлений у збереженні соціальної стабільності, а рекомендації Фонду не враховують всю національну специфіку. Тому в світі мало знайдеться країн, які б 100% , повністю виконували рекомендації Фонду.

Заява глави уряду України викликала бурхливе обговорення в пресі. «На нашу думку, такий рівень цін дозволяє Нафтогазу вирішувати свої фінансові проблеми, як за рахунок населення, так і за рахунок бюджету. Адже крім грошей, що надходять від споживачів, Нафтогазу повертаються гроші, закладені в бюджет на виплату субсидій населенню. У минулому році на ці цілі було виділено 24,5 млрд. Грн. На 2016 рік на субсидії в бюджеті виділено 35 млрд. грн. Велика частина субсидій через споживачів надходить в той же Нафтогаз », - вважає керівник проекту" 104.ua "Г.Панченко.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснює, у зв'язку з тим, що Україна витрачає менше газу, ніж було заплановано (він не поставляється на окремі території Донбасу та в Крим), газу українського видобутку має повністю вистачати для забезпечення потреб населення, за ціною трохи більше трьох тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Поза увагою оглядачів залишився ряд можливостей розширити видобуток газу, добре відомих фахівцям - це альтернативні види природного газу. У 2014 вийшла монографія у восьми книгах «Нетрадиційні джерела вуглеводнів України», в якій ці можливості розглянуті дуже докладно. http://www.geol.univ.kiev.ua/ua/lib/index.php?id=1

Одна з них, це метан вугільних пластів. Як сказав Роман Яремійчук, доктор технічних наук і академік Української нафтогазової академії, «просто серце болить через те, що він не використовується. У США за останні 50-60 років на шахтах немає жодного смертельного випадку через вибух метану у вугільних шахтах, хоча у них теж було багато аварій. Тому що спочатку відбувається дегазація, викачується метан, і тільки після цього йде розробка вугілля. У нас це все також забалакали, хоча абсолютно реально було б видобувати від 5 до 8 мільярдів кубометрів газу на рік, крім того, що врятувати багато життів гірників ».

За даними Мінвуглепрому, запаси шахтного метану в Донецькій і Луганській областях оцінюються в 7-8 трлн. кубометрів, а собівартість його видобутку може скласти близько 2500 гривень за тисячу кубів. За інформацією Комітету Державних премій в галузі науки і техніки, вченими і фахівцями АП «Шахта ім. А. Ф. Засядька », НАК« Нафтогаз України »і НАНУ вже розроблена рентабельна технологія добування і використання шахтного метану.

Розроблено також програма «Видобуток і використання метану вугільних родовищ як альтернативного енергоресурсу», яка пропонує добувати близько 1 мільярда кубів на рік. Якщо в енергобалансі країни це і небагато, то для регіональної економіки - ресурс вельми значущий. А якщо врахувати, що споживання газу цілком реально знизити в рази, до 6 мільярдів кубометрів, діючи за прикладом Польщі або інших країн, то навіть одного мільярда кубометрів вистачило б на обігрів чотирьох областей.

Крім цього, в останні роки вчені звернули увагу і на такий раніше не використовуваний ресурс, як водень земних надр. Водень - звичайний попутний газ на нафтогазових родовищах, 20% водню в складі газової суміші - нормальне явище. Як вважає автор метало-гидридної теорії будови Землі, В.Н. Ларін, завдяки наявності великої кількості водню в складі Землі, запаси нафти і природного газу продовжують поповнюватися, оскільки вони мають абіогенне походження. Середній термін заповнення - від 10 до 40 років. Те, що родовища нафти і газу поступово заповнюються, помітили ще в 1940-х, і лише в 1990-х виникла теорія, що пояснює це явище.http://hydrogen-future.com/list-c-larin/24-hydridicearthfrompolarpublishing.html

В останні два десятиліття ця теорія знайшла чимало прихильників, напрацьовані і певні рекомендації. «Темп відбору нафти і газу не повинен перевищувати приблизно 20% від рівня максимального видобутку; повернення системи в рівновагу (поповнення запасів) відбувається приблизно за 40 років ». (А.А.Баренбаум, «Научная  революция в нефтегазообразовании»)http://www.ipng.ru/files/_7369cb3f-759b-4ee0-af90-60c3110d0a82-article002.pdf)

Нова теорія абіогенного синтезу знайшла підтримку і в НАНУ. «Вісник НАН України», 2015 року, № 6 в роботі про метан вугільних пластів стверджує, що «... обґрунтовано переважно абіо-генній генезис метану, що вказує на практично невичерпне джерело цього виду вуглеводневої сировини». (Наумко, д.г.н., Павлюк М.I., член-кореспондент НАНУ, Сворень Й.М., Зубик М.І.)

Тут треба вказати, що всупереч думкам скептиків, гідридна теорія добре обґрунтована, причому не тільки даними з геофізики, а й планетології. Досить імовірно, що вже в недалекому майбутньому вона стане домінуючою в академічному середовищі. На користь цього говорить те, що навіть Російська Академія Наук після кількох десятиліть замовчування, звернула увагу на гідридну  теорію. Так восени минулого року під головуванням академіка Глазьєва пройшла конференція, де обговорювалася доповідь В.П.Полеванова «Початок водневої ери людства». А уряд Японії вже давно заявив  про початок створення «водневого суспільства», виділяючи величезні субсидії виробнику автомобілів на водневому паливі, компанії «Тойота».

Тут я залишаю за дужками наслідки прийняття гідридної теорії для фізики і науки у  цілому, однак один момент вкрай важливий, і це нова філософія землекористування: земні надра повинні використовуватися з урахуванням динаміки їх заповнення, так, щоб зберегти їх і залишити нащадкам .

Зараз, коли виповнюється 30 років з дня Чорнобильської катастрофи, потрібно відзначити і те, що гідридна теорія проливає нове світло на події тих днів. Відомо, що просочування водню з надр може призводити до його вибухів на поверхні, а також прихованого, поступового руйнування металоконструкцій, що стають більш крихкими. Так виникла гіпотеза, що причиною катастрофи в Чорнобилі міг стати водень, який потрапив до машинної  зали із надр, оскільки АЕС була побудована поблизу геологічного розлому.

«Згідно з нашими розрахунками, енергії в цьому «пострілі» могло бути досить для руйнування реактора, а водень (у вигляді гримучого газу) міг забезпечити «верхній вибух» в реакторному залі. В даному варіанті розвитку подій зовсім інакше слід розглядати причини Чорнобильської аварії», пише Ларін на своєму сайті.http://hydrogen-future.com/vodorod-i-katastrofy/37-tchernobyl.html

...

Підсумки. Зростання цін на газ в Україні - це тимчасове явище, обумовлене специфічними відносинами між урядом, міжнародними кредиторами і постачальниками енергоносіїв. У короткостроковій перспективі це підвищення може спровокувати сплеск соціального невдоволення. Однак уже в середньостроковій  важливішою  буде динаміка світових цін, а вони, найімовірніше, будуть знижуватися. Цьому сприяє конкуренція на світових ринках, розширення кола виробників (зняття санкцій з Ірану і його вихід на ринок), і інші фактори, у тому числі глобальне потепління, нові енергетичні технології (про деякі з них я писав раніше), і нові наукові знання.

З упевненістю можна стверджувати одне - епоха гігантських енергетичних корпорацій і залежних від них урядів, епоха дорогих енергоносіїв поступово закінчується. У виграші стануть ті країни і підприємства, які заздалегідь підготуються до глобального переходу на децентралізовані, поновлювані, екологічно чисті, більш дешеві і високотехнологічні джерела енергії.

А.Маклаков

 

Блоги

Публікації

X
X

Партнери