Електромагнітна бомба та завершення Pax Americana

< Назад до записів

Жовтневі слухання в Конгресі США про загрозу ядерного удару з боку Північної Кореї принесли сумну сенсацію. Як з'ясувалося, КНДР вже володіє зброєю, що може одним ударом знищити всю електроніку на території Сполучених Штатів, припинити на невизначений термін роботу електричних мереж, транспорту та критично важливої інфраструктури. Наслідком цього може стати повне руйнування економіки, голод, епідемії та загибель протягом року більшості населення США. (1)
Ця зброя - електромагнітна бомба, або ЕМІ-зброя (атомна бомба, що вражає електромагнітним імпульсом, яку підривають за межами атмосфери).
Про санкції щодо КНДР тут же заявили ЄС і Росія. До берегів корейського півострова відправлена авіаносна група на чолі з авіаносцем «Рональд Рейган». Президент Д.Трамп заявив, що Білий дім готовий до будь-якого повороту подій. «Ми готові до всього. Ви будете шоковані, якщо дізнаєтеся, наскільки ми готові », - заявив Д.Трамп.
У свою чергу, лідер Північної Кореї відкинув можливість переговорів з США. Заступник міністра закордонних справ КНДР нагадав, що «вся материкова частина США перебуває в межах нашої стрілянини, і вони не зможуть уникнути нашого суворого покарання в будь-якій частині земної кулі».
Просто це слова - чи реальна загроза? Що таке ЕМІ і наскільки це серйозно?
 
«Найбільш небезпечна і недооцінена загроза»
Як говориться в доповіді спеціальної комісії Конгресу, що була оприлюднена 12 жовтня, «сьогодні, про що Комісія з ЕМІ попереджає вже давно, нація зіткнулася з потенційно неминучою і вкрай небезпечною загрозою ядерної ЕМІ-атаки з боку Північної Кореї ».
Доповідь нагадує ряд грубих прорахунків американської розвідки.
Так, «всього шість місяців тому більшість експертів вважали, що ядерний арсенал Північної Кореї примітивний, а деякі вчені стверджували, що у ньому всього шість бомб. Повідомляється, що сьогодні розвідувальне співтовариство вважає, що в арсеналі Північної Кореї близько 60 ядерних боєприпасів.
- Всього шість місяців тому більшість експертів вважали, що міжконтинентальні балістичні ракети (МБР) Північної Кореї є фальшивкою, або навіть якщо вони реальні, КНДР не зможе вдарити по материковій частині США. Сьогодні ж розвідувальне співтовариство вважає, що Північна Корея здатна завдати удару по Денверу та Чикаго, а можливо, й по всій території Сполучених Штатів.
- Шість місяців тому більшість експертів вважали, що Північна Корея знаходиться на багато років від створення водневої бомби. Тепер, схоже, в Північній Кореї вже є термоядерні бомби.
- Шість місяців тому більшість експертів вважали, що Північна Корея не може зменшити водневу бомбу настільки, щоб її можна було доставляти до мети за допомогою кораблів або ракет, але тепер розвідувальне співтовариство вважає, що Північна Корея зменшила розміри ядерних пристроїв і розробила систему їхньої доставки, щоб нанести удар по США».
Як стверджує комісія Конгресу, «Після масових помилок в розвідці, що призвело до сильної недооцінки можливостей Північної Кореї, її здібностей завдавати ядерних ударів на великої відстані, кількості її ядерної зброї, мініатюризації боєголовок і близькості до володіння термоядерною зброєю, найбільша загроза з боку Північної Кореї залишається нерозпізнаної - це загроза удару електромагнітним імпульсом (ЕМІ) ».
Північна Корея ще 3 вересня провела ядерні випробування, підірвавши водневу бомбу, що викликала землетрус в 6 балів. За заявою Пхеньяна, він вже володіє «водневою бомбою потужністю від десятків до сотень кілотонн, яка є багатофункціональною термоядерною зброєю з великою руйнівною силою, здатною вибухнути навіть на великих висотах для надпотужної атаки електромагнітним імпульсом відповідно до наших стратегічних цілей».

Що таке ЕМІ?
У двох словах, це вражаючий фактор ядерного зброї. Однак це фактор кілька специфічної властивості - він практично не вражає людей. Особливу специфіку має висотний електромагнітний імпульс - він діє на величезній відстані, з ефектами, подібними, але набагато сильнішими, ніж удар блискавки - в електричних схемах виникає короткочасний стрибок напруги в сотні тисяч вольт, через що електроніка вигорає, плавиться, або втрачає працездатність.
Ефект висотного вибуху став відомий Сполученим Штатам в 1962 році під час ядерних випробувань під кодовою назвою «Starfish Prime» над Тихим океаном. Повною несподіванкою стало те, що було  знищено обладнання радіостанцій і електроніка в радіусі 1300 кілометрів – від Гавайських островів до північної Австралії.
 У Радянському Союзі про вражаючу силу висотного ЕМІ стало відомо після серії випробувань восени 1962 на полігоні поблизу Джезказгану. Було проведено 3 вибухи на великих висотах: «К-3» на висоті 290 км, «К-4» - на висоті 150 км і «К-5» - на висоті 59 км. Внаслідок цього вигоріло електронне обладнання на площі з пів-Європи.
Існує поширена помилка, що якщо звичайні ядерні випробування вже на відстані 5-10 кілометрів не завдають великої шкоди електроніці, то вибух на великій висоті також не може становити загрози. Однак звичайні ядерні випробування, це випробування ендо- атмосферні. Зовсім інша справа екзо- атмосферна детонація (на висоті 30 кілометрів і вище), вона породжує імпульс, нищівна сила якого проявляється на відстані прямої видимості вибуху - а це сотні і навіть тисячі кілометрів (радіус ураження розраховується за формулою R = 113√h, де h-висота вибуху в кілометрах).

Захист від ЕМІ можливий, але складний: помістити обладнання в «клітку Фарадея» - металевий кожух, з якого не повинні виходити ніякі дроти. Однак на практиці зробити це непросто. Так, можна захистити воєнні об’єкти,  критично важливу інфраструктуру, але неможливо захистити кожен комп’ютер або авто, а головне - для цього необхідні політична воля, час та величезні кошти.

У доповіді комісії з ЕМІ наводиться думка вченого з NASA Джеймса Оберга, якому вдалося побувати на космодромі Північної Кореї. Як вважає Дж.Оберг, загроза електромагнітного удару повинна сприйматися серйозно. «Ці проблеми здаються екстремальними і вимагають астрономічного масштабу ірраціональності з боку режиму. Найстрашніший аспект, який я усвідомив, полягає в тому, що саме така міра божевілля тепер виявляється в його космічній програмі».


Зростаюча вразливість і додаткові ризики.
Для підриву ядерного заряду на великій висоті КНДР зовсім не потрібна  потужні, складні та точні ракети, та навіть надпотужна ядерна зброя. Ракету можна запустити і з корабля, або запустити бомбу з повітряною кулею. Досить підірвати звичайну 100-кілотонну бомбу на висоті 30 кілометрів над Каліфорнією, і вона знищить її енергетичні потужності, внаслідок чого вся Америка залишиться без світла на довгий час.

Найгірший сценарій - підрив заряду в 1 мегатонну на висоті 500 кілометрів дасть радіус ураження в 2500 кілометрів, тобто накриє весь континент, включаючи Мексику і Канаду.
Можливо, Пінічна Корея ще не має мегатонної бомби. Але на думку експертів, КНДР найближчим часом піде на нові випробування балістичних ракет середньої або великої дальності «Хвасон-12» і «Хвасон-14».
Ситуацію ускладнює вразливість сучасної електроніки (зараз вона в мільйон разів більш вразлива, ніж це було в 1962 році), і величезна «діра» в протиракетній обороні США, яка побудована для запобігання удару з півночі, з Росії, а не з півдня.
Посол Генрі Купер, колишній директор Стратегічної оборонної ініціативи США, написав безліч статей, про загрозу північнокорейської ЕМІ-зброї. «Перехоплювачі протиракетної оборони США (BMD) призначені для перехоплення декількох північнокорейських МБР, які наближаються до Сполучених Штатів в Північному полярному регіоні. Але нинішня ПРО США не здатна захистити навіть від однієї МБР, яка підходить до кордонів США з південного регіону», вважає Купер.
Крім того, Північна Корея може використовувати для нанесення ЕМІ-удару свої супутники, які (що викликає особливі побоювання) рухаються не по звичайним для більшості комерційних супутників орбітах, а в перпендикулярному напрямку.

КНДР - не єдина країна, здатна нанести ЕМІ-удар по США. На думку доктор Грехема, голови комісії з оцінки ЕМІ-загрози, фактично будь-яка транснаціональна терористична група або держава-ізгой, така як Північна Корея чи Іран, що володіють хоча б однією ядерною бомбою, можуть завдати нищівного удару по Сполученим Штатам.
Володимир Лукін, колишній посол СРСР в США, і Голова Комітету з міжнародних справ Російської парламенту заявляв про те, що Росія в даний час має можливість нанести ЕМІ-удар по Сполученим Штатам. З тих пір Росія, як повідомляється, посилила захист своєї цивільної та військової інфраструктури і провела навчання персоналу. Крім того, помітні і її зусилля в розробці електромагнітної зброї та системі РЕБ. Концерн КРЕТ розробив цілий арсенал засобів РЕБ, причому деякі з них, ймовірно, застосовувалися і в ході конфлікту на Донбасі.
Російська Федерація домоглася в цій сфері значних успіхів. Нещодавно стало відомо про початок розгортання стратегічної системи радіоелектронної боротьби, здатної ліквідувати зв'язок противника на дальності більш ніж у п'ять тисяч кілометрів. (2)
Крім Росії, можливістю нанесення ЕМІ удару володіє Франція, Великобританія, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль, і, ймовірно, Іран. Правда, у них поки немає такого бажання. Бажанням завдати такого удару, крім Північної Кореї, безумовно володіє ІГІЛ, але поки не має можливості. І лише лідер КНДР Кім Чен Ин має і бажання, і можливість – одним ударом, без оголошення війни та не створюючи casusbelli, відправити свого ворога в доіндустріальну епоху…
 
Політичний аспект та занепад «американського світу».
Ми поступово звикаємо до кібератак, хоча застереження про їхню загрозу ще рік тому вважалися надмірними. Поняття «електромагнітний тероризм» до їх пір залишається екзотикою, проте інформація про можливості електромагнітної зброї стає все більш доступною.
Перш за все, вона дуже підходить до потреб у веденні т.з «гібридної війни» - таємне нанесення ударів, що маскуються під природні катаклізми. Для атакуючої сторони вигоди очевидні - вона може уникнути удару у відповідь.
Якщо хімічна та біологічна зброя знаходиться під забороною, то електромагнітна зброя, особливо та, що використовує раніше невідомі аспекти електромагнетизму, може стати «козирем в рукаві» для нападаючої сторони. Ряд військових аналітиків відзначали це ще два десятиліття тому. (3)
При цьому руйнівний ефект таких озброєнь можна змінювати, у відповідності до намірів нападаючої сторони - тимчасове виведення з ладу електроніки на борту повітряного судна, або її повне знищення в межах від урядового кварталу до цілого континенту. За принципом вражаючої дії ЕМІ-зброя має багато спільного з електромагнітним імпульсом ядерного вибуху, про що писала російська «Військова електроніка».
Особливою перевагою ЕМІ зброї перед звичайними озброєннями є не тільки швидкість і легкість його застосування, але і відсутність т.зв.  жертв серед цивільного населення. Нелетальний характер електромагнітної зброї робить її значно менш політично небезпечною для атакуючої сторони, ніж застосування звичайної зброї і, отже, розширює діапазон варіантів її застосування.

Якогось міжнародного договору про нерозповсюдження електромагнітного зброї поки що не укладено. Втім, навіть якщо б він і був, створення неядерної електромагнітної зброї нескладно навіть для країн Третього світу, і проконтролювати його виконання складно. Тому для України, перш за все, варто усвідомити свою вразливість перед Російської Федерацією, а політикам та військовим – звернути увагу на подібний тип озброєнь, не кажучи вже про необхідність відповідних дій щодо захисту критично важливої інфраструктури.

За межами конфлікту між КНДР і США залишається історичне тло – процес поступового послаблення впливу Сполучених Штатів і зростання непередбачуваності в усьому світі. В останні роки свого життя це визнав навіть такий «яструб», як Збігнєв Бжезинський у книзі «Стратегічний погляд». Варто нагадати, що З. Бжезинський - людина дуже інформована. Серед іншого, він обіймав посаду виконавчого директора Більдебергского клубу. На його думку, Сполученим Штатам доведеться вести більш гнучку політику, враховуючи політичне пробудження багатьох народів свтіу.
Поступове послаблення впливу Америки визнають і інші американські аналітики. Наприклад, в дослідженні «Аt our own peril: DoD risk assessment in a post-primacy world» (Strategic Studies Institute and US Army War College 2017) говориться про те, що Сполученим Штатам потрібно навчитися «вести діалог з ризиками». У дослідженні встановлюються чотири принципи політики «post –primacy»: різноманітність, динамізм, постійний діалог і пристосування.


Політикам зазвичай важко відмовлятися від своїх амбіцій. Ще важче, визнати "post-primacy", втрату світового домінування та усвідомити гібридну війни, яку веде Китай проти Сполучених Штатів за допомогою свого озброєного та начебто «некерованого» сателіту – КНДР. Тому які б войовничі слова не кидав президент Трамп на адресу Північної Кореї - про те, що вона буде «тотально зруйнована», «обезголовлена», що з нею «безглуздо домовлятися», істеблішменту Сполучених Штатів, врешті-решт, доведеться визнати реальність світових змін, і почати вести себе не як імперія, яка диктує свою волю, а як звичайна держава - домовлятися, захищатися і... пристосовуватися.

А.Маклаков

25.10.2017

 

Блоги

Публікації

X
X

Партнери