Позиція Лондону щодо Brexit зазнає змін?

< Назад до записів

Календар політичних кроків, які передують виходу Великої Британії з ЄС досить щільний. Brexit заплановано на березень 2019 року, і до того часу сторони мають визначитися щодо усіх правових аспектів «відділення», а також формату своїх подальших економічних та політичних відносин. Водночас дотепер динаміка та результативність перемовин надзвичайно квола.

Прогресу перемовин заважає різне бачення послідовності етапів переговорного процесу. Брюсель відмовляється узгоджувати майбутні торгові та політичні відносини Британії та ЄС, поки Лондон не виконає свої фінансові зобов’язання, пов’язані з виходом з ЄС. Такої ж позиції притримуються ключові держави-члени ЄС: Франція та Німеччина. Тоді як Британія піднімає питання про формат майбутніх відносин між Лондоном і Брюселем вже під час обговорення обсягу своїх фінансових зобов’язань перед ЄС.

До грудня 2017 року офіційний Лондон сподівається узгодити з Брюселем пріоритетні положення «великої угоди» щодо Brexit. Вже до наступного саміту європейських лідерів Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей очікує на суттєвий прогрес у переговорному процесі. Також на це сподівається міжнародний та британський бізнес, що працює на теренах Об’єднаного Королівства. Водночас не виключений так званий no-deal сценарій:переговорники не виключають, що не узгодять не тільки угоду щодо взаємин Лондону та Брюселю після Brexit, але угоду про перехідний період після виходу Британії з ЄС у березні 2019 року. Обидві сторони переговорів підкреслюють, що no-deal сценарій є вкрай небажаним. Проте не виключають ймовірність такого розвитку подій.

Якщо позиція ЄС у питанні діалогу з Британією виглядає єдиною та дотепер непохитною, то Лондону бракує внутрішньополітичної консолідації, насамперед у національному парламенті. Дострокові парламентські вибори 2017 року та формування за його результатами нового складу Кабінету міністрів на чолі з Терезою Мей лише частково консолідували позиції Британії у діалозі з ЄС. Я маю на увазі послаблення електоральної підтримки Шотландської національної партії, яка гостро критикувала курс на вихід Британії в ЄС. Адже внаслідок дострокових парламентських виборів, її представництво у британському парламенті було значно зменшено. Натомість відносно сильні позиції отримала Лейбористська партія, яка лишень закріпила свою роль потужної опозиції до курсу Прем’єр-міністра у питанні Brexit. Причому опозиційність тут означає не відмову від Brexit, а альтернативне бачення того, як Британії варто відстоювати національні інтереси у переговорному процесі з Брюселем.

Брак консолідації парламентських партій щодо Brexit може стати «міною уповільненої дії» для позиції Лондону у перемовинах з Брюселем щодо виходу з ЄС та формату подальших взаємин.Тереза Мей стверджує, що британському парламенту достатньо проголосувати тільки «за» чи «проти» майбутньої угоди з ЄС вже після того, яка така буде узгоджена з Брюселем. Водночас частина її Кабінету вважає, що майбутня угода Британії з ЄС має бути узгоджена з національним парламентом до її укладання, а після –потребуватиме повноцінної імплементації у британське законодавство. Відповідно, британський парламент, у якому Консервативна партія не має переконливої більшості, може отримати дієвий важель впиву на переговорну позицію офіційного Лондону у перемовинах з ЄС.

Малоймовірно, що до грудня 2017 року офіційний Брюсель, з одного боку, та офіційні Париж чи Берлін, з іншого боку, змінять свої пріоритети щодо Brexit. Для цього недостатньо підстав. Тоді як позиція офіційного Лондону може дещо змінитися: у листопаді 2017 року британський уряд та британський парламенту визначатимуть вплив парламенту на угоду про відносини з ЄС після Brexit.

Якщо сторони визнають, що британський парламент повинен отримати більший вплив на переговорну позицію уряду Терези Мей у її перемовинах з ЄС, то британські пропозиції щодо Brexit можуть змінитися. І у календарполітичних кроків, які передують Brexit, буде внесено нові події – парламентські слухання у обох палатах, роботу у комітетах та голосування щодо параметрів та положень великої угоди Британії з ЄС.

Валентина Романова

31.10.2017

 

Блоги

Публікації

X
X

Партнери