Безпека в Україні з точки зору Держдепа

< Назад до записів

Звичайно, всі ми звикли до певного рівня безпеки, і не помічаємо нюанси, конкретні її аспекти, що помічають ті, хто відвідав нашу країну вперше. Тим цінніший для нас погляд об’єктивний – він дозволяє усвідомити і наші досягнення, і недоліки. Цей невеликий текст – уривок із офіційних оцінок Держдепа США щодо стану безпеки в Україні, і рекомендацій громадянам Америки.

«Державний департамент США оцінює загрозу злочинності в Україні як "високу". Кількість злочинів, доведених до відома посольства США,  залишається стабільною в порівнянні з минулим роком. Українська спільнота експатріантів та туристів, у тому числі американських громадян, є мішенню можливих вуличних і майнових злочинів.

Короткострокові відвідувачі залишаються більш сприйнятливі до вуличної злочинності і шахраїв та являються мішенню злочинців. Криміногенна обстановка в Києві - і по всій країні - посилюється за рахунок широко-розповсюдженою корупцією уряду і недостатньої підтримки правоохоронних органів. Так само і  не було ніяких поліпшень щодо корупції  торік. Посольство США очікує, що злочинність залишиться проблемою в 2013 році, особливо в теплу пору року, коли вулична злочинність зазвичай збільшується за рахунок напливу туристів і активного відпочинку.

Якщо кримінальну загрозу в Києві порівняти з іншими містами Східної Європи то на перший погляд вона не буде суттєво відрізнятися. Значний відсоток інцидентів, на які вказує посольство США, відбувається у громадському транспорті або в місцях, які часто відвідуються великою кількістю іноземних туристів. Ці інциденти мали тенденцію бути ненасильницькими, бо вуличні злочинці не схильні до насильства. У 2012 році більшість повідомлень про злочинну діяльність складалася з дрібних крадіжок (кишенькові крадіжки) або шахрайство.

Крадіжка з банкоматів та кредитних карт є надзвичайно поширеною, зі  стабільним збільшенням інцидентів в 2012 році. Федеральне бюро розслідувань (ФБР) США вважає Україну розсадником діяльності кіберзлочинців. В останні роки правоохоронні органи США (ФБР, Секретна служба США, а також Міністерство внутрішньої безпеки) реалізував ряд важливих спільних розслідувань з українськими правоохоронними органами у сфері кіберзлочинності , в тому числі кількох розслідувань».

 Деякі моменти викликають посмішку – зокрема схема шахрайства з гаманцем. Здається, про неї знають всі. Але – не іноземці, і вона - спрацьовує!

«Найбільш поширеною аферою є «гаманець шахраїв».  У багатьох випадках ці інциденти відбуваються в місцях, які часто відвідують іноземці. То є готелі високого рівня, Софійський собор, собор Святого Михайла, Києво-Печерська лавра, Андріївський узвіз, і т.д. Існує багато варіантів реалізації афери, але типова афера включає шахрая, в якого "випадково" падає гаманець або поліетиленовий пакет перед потенційною жертвою. Шахрай питає жертву чи гаманець або сумка належить йому / їй. Однак, частіше, жертва підбирає гаманець / сумку і повертає його людині, яка "впустила" його. Шахрай потім буде намагатися попросити жертву подивитись  за грошима в гаманці / сумці або буде перераховувати / розраховуватись сам. Після цього злочинець буде вказувати, що гроші "відсутні", а потім голосно і агресивно (але ненасильницьким шляхом) звинувачувати жертву у крадіжці грошей. Шахрай загрожуватиме викликати поліцію, щоб жертва запанікувала. Тоді співучасник веде себе як "поліцейський" і коротко показуючи помилкове ототожнення з жертвою. "Поліцейський" попросить жертву його або її гаманець. "Поліцейський" буде рахувати гроші перед жертвою. Багато жертв здають свої гаманці без коливань до "поліцейського". Коли гаманець вилучається, злочинець  може вихопити його і бігти, або частіше , вкрасти велику частину грошей жертви шляхом спритності рук. Не існує ніяких сумнівів, що злочинці будуть використовувати "Гаманець шахраїв" як і раніше».

 

На жаль, численні шахрайства зі знайомствами через Інтернет вже створили нашій країні певну репутацію…

«Також регулярно повідомляється про Інтернет-шахрайства шляхом  кохання і шлюбу . Були численні випадки, коли від громадян США вимагали за тисячі доларів їх думку, їхніх друзів, близьких, або романтичні інтереси. Ці Інтернет шахрайства включають лотереї, он-лайн знайомства або введення послуг і запитів від «друга» в біді.

 

На щастя, насильницькі злочини проти іноземців відбуваються рідко. Але помітна тенденція зростання злочинів на расовому грунті. Можливо, це повязано з тим, що збільшується сама кількість іноземців в Україні.

«Міністерство внутрішніх справ злочинності свідчить про підвищення всіх категорій злочинів, в тому числі насильницьких в 2012 році. Число майнових злочинів, крадіжки, крадіжки зі зломом і шахрайства - залишається високим. Основні зарубіжні цілі для злочинів проти власності є іноземні резиденти, в тому числі дипломати, бізнесмени, а також особи, пов'язані з місіонерською групою і приватних добровільних організацій.

 

Насильницькі спрямовані злочини проти іноземців відбуваються порівняно рідко. Обидва види злочинів насильницькі і ненасильницькі проти власності надходили, хоча й нечасто. Найбільш поширеними видами ненасильницького злочину проти власності є вандалізм, крадіжки особистого майна з припаркованих автомобілів і житла. Насильницькі злочини проти власності є менш частими.

У той час як більшість іноземців не зіткнулися з проблемами насильницького злочину, проте існує потенціал для злочинів на расовому ґрунті. Особи різних національностей були мішенню, і жертвами. Злочини, спрямовані проти неслов'янських і релігійних меншин (особливо члени ортодоксальної єврейської громади) збільшилася до 2008, але зараз вони неухильно скорочуються. Жертви повідомляли про словесні образи, дискримінацію та фізичний напад».

 

Що цікаво, ставлення до американців в України залишається досить дружнім, хоча про політику США в цілому цього стверджувати вже не можна.


«Політичні розбіжності в минулому році збільшилися у публічних демонстраціях, але не було ніяких істотних антиамериканських інцидентів.


Канцелярія  посольства повідомила про те, що відбулись дев'ять антиамериканських протестів і демонстрацій у 2012 році, організовані різними групами. Демонстрації коливалася в розмірі від 10 до 100 осіб. Всі демонстрації були мирними і добігли свого логічного завершення без інцидентів. Найбільша антиамериканська акція протесту за останній час відбулось в березні 2008 року, на знак протесту проти квітневого візиту тодішнього президента Буша до Києва. Приблизно 2500 людей протестували мирно, без інцидентів.

Немає широкого поширення і організований антиамериканський політичний рух. Деякі групи підтримують антиамериканську риторику і / або виступають проти "зазіхання"США.  Ці групи, як правило, існують на регіональному рівні (Крим); є дуже конкретно спрямовані («Кубинська п’ятірка»); або мають підтримку серед  старіючої демографічної бази (Комуністична партія України). В результаті, ці групи не мають широкої підтримки. Посольство не очікує, що рівень, частота, або сфера антиамериканської риторики і / або протести будуть значно змінюватися від рівня 2012».

 

В деяких речах Держдеп помилився – адже передбачити події 2014 року було важко. І в першу чергу – спалах тероризму в Україні.

 

«Регіональний, корінний або транснаціональний тероризм не вважається основною загрозою. Ця оцінка враховує історичні дані, що мають відношення до терористичної діяльності, та існуючих і прогнозованих правоохоронними та служби безпеки даних антитерористичної діяльності. Не було зареєстровано жодного акту міжнародного тероризму, вчиненого на території України на сьогоднішній день. Правда, кордони України є неоднорідними, якими транснаціональні терористичні групи потенційно можуть скористатися. Щоб протистояти цьому, уряд робить кроки, з допомогою США і союзників, задля підвищення безпеки на кордонах.

Проти американських інвесторів або ділових інтересів були зареєстровані випадки переслідування, вимагання, рекету, і залякування. У деяких випадках, очевидно, що люди з місцевими комерційними інтересами, які, можливо, мали звязок з організованими злочинними групами, стояли за цими інцидентами.

 

Хоча це і до цих пір викликає стурбованість, проте ці типи інцидентів скоротилися за останні кілька років. У 2012 році не було ніяких інцидентів, зареєстрованих в посольстві, проти американського бізнесу. Проте, американські компанії дійсно повідомляли про подібні проблеми з боку місцевих органів управління, що можуть довільно припиняти ліцензії на ведення бізнесу; довільні податкові "інспекції" або з безпеки; є випадки встановлення відкритого спостереження, що було призначене для подальшого залякування чи вимагання платежів».

 

Щодо техногенної складової – в нашій країни ще відносний лад. Це можна вважати певним досягненням, вважаючи на наш складний історичний досвід у цьому питанні…


«Україна має 15 діючих комерційних ядерних реакторів, але ні один не сконструйований за проектом Чорнобильської АЕС. США надали велику допомогу для підвищення ядерної та експлуатаційної безпеки цих реакторів.

Уряд має ефективну програму моніторингу свіжості продуктів і м'яса, яке продається на місцевих ринках. У разі будь-якої аварії на атомній електростанції, посольство США має можливість підтвердити звітність місцевого самоврядування щодо рівня радіаційного фону і забруднення харчових продуктів. Посольство постійно відстежує радіологічність та умови експлуатації ядерних об'єктів.

У зв'язку з інтенсивним рухом і місцевими звичаями водіння, транспортні інциденти є загальними. Ніяких істотних авіаційних та інших транспортних інцидентів поки що не сталося».

 

Складною залишається ситуація з економічним шпигунством та крадіжками інтелектуальної власності. Однак, погодьтеся, це ніщо у порівнянні зі злочинами проти особистості – у цій сфері Україна значно безпечніша, ніж самі Сполучені Штати.

«Відсутність адекватного захисту прав інтелектуальної власності проявляється у слабкості органів, подальше використання піратського програмного забезпечення в уряді, широке поширення роздрібного піратства, інтернет-піратство, відсутність уповноважених осіб музичного  збору у  суспільстві, що представляє права утримувачів і неефективність судової системи. У 2012 році уряд США перемістив Україну з Спеціального 301 "Спостерігання" в "Пріоритетне спостерігання" у відповідь на погіршенням  захисту прав інтелектуальної власності».

 

Відносно спокійною є ситуація з обігом наркотиків – на превелике щастя.

 

«Боротьба з незаконним обігом наркотиків є національним пріоритетом, але обмежені ресурси бюджету обмежують можливості України для ефективної протидії цій загрозі. Крім того, координація між правоохоронними органами, відповідальними за боротьбу з наркотиками є складною через законодавчі і юрисдикційних обмеження і бюрократичні непримиренності. Україна не є основною країною з виробництва наркотиків; однак, є базою для кількох важливих маршрутів незаконного обігу наркотиків до Європи.

 

Порти України на Чорному та Азовському морях, обширні маршрути річкових перевезень, неоднорідні північні і східні кордони, недостатнє фінансування прикордонного та митного агентства зробили Україну привабливою для маршруту наркоторговців. У 2010 році співробітники митниці в Одесі, у співпраці з державними установами США, зробили три значні вилучення кокаїну з Південної Америки.

Немає відомих зв'язків між Україною та транснаціональними терористичними і організаціями з постачання наркотиків, в 2012 році, не було звинувачень в корупції високопоставлених державних посадових осіб, пов'язаних з наркотиками або торгівлею наркотиками».

 

Нарешті, добре знайомі нам проблеми правоохоронних органів – знайомі всьому світу: слабка дієздатність. Українські правоохоронні органи поки що працюють не на належному рівні.

 

«Хоча злочинна діяльність, спрямована проти іноземців,  приблизно на тому ж рівні, що у країнах Східної Європи, основне питання - відсутність адекватного поліцейського правозастосування. Загалом, правоохоронні органи не відповідають стандартам США / західноєвропейським, і їх здатність стримування злочинної діяльності на рівні вулиці чи розслідування кримінальних інцидентів є низькою. Ця ситуація навряд чи зміниться.

Корупція є величезною проблемою в Україні (Індекс Трансперенсі Інтернешнл щодо сприйняття корупції поставив Україну на 144 з 176 обстежених країн у 2012). Правоохоронні органи є частиною проблеми, а не рішенням. У IFES, що фінансуються Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), було проведено опитування громадської думки, поліції та судових органів послідовно в трійці найменш надійних / найбільш корумпованих державних установ.

 

Низькі зарплати, недостатня підготовка, погані умови праці, і брак основного обладнання в значній мірі сприяють системній внутрішній корупції і загальній неефективності. Поліцейські підрозділи рідко мають можливість розмовляти англійською мовою, навіть серед посадових осіб, які працюють в одиницях призначених боротися із злочинами проти іноземних громадян. В результаті, повідомити про злочин в поліцію є часто важкий і тривалий процес. Подальше спостереження, щоб визначити статус випадку часто вимагає тривалих візитів в поліцейські ділянки.

 

Ми залишили «за кадром» ще низку без пекових аспектів, зокрема, медицину. Але й наведеної інформації достатньо, щоб зробити певні висновки: наш погляд на ситуацію в нашій країні, та погляд збоку, в де чому - збігаються, але значно більше – відрізняються.

Д.Мінасенко, А.Маклаков.

Блоги

Публікації

X
X

Партнери