Як заміщується експорт до РФ експортом до ЄС.

< Назад до записів

 

 Нещодавно на своєму офіційному сайті представництво ЄС в Україні розмістило наступну інформацію, у травні-червні 2014 року український експорт до ЄС (травень-червень 2014 р.) зріс на 25%, це зростання загалом компенсує втрати України від зменшення експорту до Росії (-24.5% за 6 місяців 2014 р.).

 

 

            Переглядаючи таку статистику, можна зробити висновок, що спільні заходи з поглиблення взаємодії та інтеграції між Україною та ЄС приносять свої результати та економіка України зменшує свою залежність від РФ. Щоб глибше зрозуміти, що відбувається в торговельних відносинах між Україною та ЄС і Україною та РФ, слід звернутися до якісної структури експорту України до ЄС та РФ.

               Структура експорту товарів України до РФ за 7 місяців 2014 р.

 

               Джерело: за матеріалами Держстату України

 

 

 

               Структура експорту товарів України до ЄС за 7 місяців 2014 р.

 

 

                      Джерело: за матеріалами Держстату України

 

 

            Якщо проаналізувати структуру експорту товарів з України до РФ, то виявиться, що три з чотирьох найбільших товарних експортних груп, які займають 67% всього експорту до РФ - це групи товарів, які умовно відносяться до товарів з високим (машини, транспортні засоби) та середнім (хімія) рівнем доданої вартості. І лише одну з чотирьох груп можна віднести умовно до товарів з низькою/середньою доданою вартістю (недорогоцінні метали).

            Що стосується структури експорту товарів з України до ЄС, то три з чотирьох найбільших товарних експортних груп, які становлять приблизно 72% всього експорту - це групи товарів, які умовно відносяться до товарів з низьким рівнем доданої вартості (недорогоцінні метали, продукти рослинного походження, мінеральні продукти). І лише найменшу з цих чотирьох груп (машини) можна умовно віднести до групи товарів з високою доданою вартістю.

            Це означає, що в умовах які склалися, взаємодія з ЄС є дуже важливою і наразі цей експорт – є джерелом валютних надходжень та утримує від повного колапсу економіку країни. Однак якщо дивитися на речі із стратегічної точки зору з точки зору перспектив розвитку якісні зміни в структурі експорту товарів в бік товарів з меншою доданою вартістю несе в собі низку ризиків для країни. Зокрема, подальшу деіндустріалізацію економіки, зниження попиту на інтелектуальну працю, втрату позицій на експортних ринках, банкротство підприємств, задіяних у виробництві товарів з середньою та високою добавленою вартістю та ін.., і врешті-решт - до подальшого загострення розшарування населення за доходами та погіршення фінансових можливостей держави.

            Тому враховуючи об’єктивні обставини, серед основних пріоритетів Уряду та бізнесу має бути забезпечення пошуку нових ринків для товарів з високою доданою вартістю (перш за все вбудовування у виробничі ланцюги країн Азії та Латинської Америки), а також розгляд можливості розширення присутності України на ринках країн СНД (за виключенням РФ). Що стосується експорту до ЄС то основним завданням являється створення умов для нарощення експорту в першу чергу товарів машинобудівної галузі та готових харчових продуктів і саме на це мають бути зосереджені основні зусилля в рамках євроінтеграційної адженди.

 

Блоги

Публікації

X
X

Партнери