Про поточні інтереси, цілі та вірогідні дії РФ в Україні

< Назад до записів

Останнім часом постійно обговорюється вірогідність наступу сепаратистів ДНР і ЛНР та російських військ на Південному Донбасі.Якщо говорити про імовірність такого наступу саме зараз, то тут шанси 50 на 50. Ті проросійсько-терористичні угрупування які вже зосереджені в Донбасі, є занадто малими для того щоб досягти якихось значних цілей (дійти до Криму, до Запоріжжя тощо). Якщо розгортати наступ більш масштабно у зустрічних напрямках: одночасно і з Донбасу, і з Криму, і з повітря, і з моря, то такий варіант може дозволити росіянам досягти успіху в захопленні певних територій. Проте захопити територію і утримувати територію, особливо взимку, – це дві різні речі. Окрім цього, сценарій широкомасштабного наступу на Україну напевне вже повністю закриє можливість економічної співпраці РФ з Європою і Америкою. Відповідно, на цей час такі масштабні атаки є очевидною авантюрою, на яке навряд чи хто зараз піде будучи у здоровому ґлузді.

Довготерміновий план Росії полягає, вочевидь, у відновленні гегемонії і величі Радянського Союзу на території Східної Європи. І це не є великою новиною. Для цього вони демонстративно піднімають свої літаки з ядерною зброєю і направляють їх до повітряних кордонів країн НАТО. Країни ЄС і США у відповідь на агресивні дії РФ та з метою стримування ескалації деструктивних дій Росії запроваджують санкції. Не ясно поки що, чи зможуть санкції зупинити Росію, принаймні російське керівництво це заперечує. При цьому, з іншого боку, росіяни не лише погрожують, але й намагаються вести переговори з Заходом вимагаючи для себе поступок. Захід довгий час перебуває в «остолбенении» – Росія заявляє, що хоче співробітництва з Заходом і одночасно погрожує ядерною зброєю Європі і США; Росія проголошує постулати справжнього православ‘я і «высокой нравственности» як особливу цивілізаційну основу «русского мира» і, водночас, порушує всі можливі норми моралі й міжнародного права; Росія є членом Ради Безпеки ООН і одночасно здійснює збройні агресії проти мирних сусідів, вправляється у брудних пропагандистських фальсифікаціях і відвертому обмані, та підтримує терористів. Умом Россию не понять…

На додаток до брязкання зброєю, намагання якось шантажувати Україну та її союзників, тиснути загрозою застосувати військову силу проти України, очевидно, прослідковується ще й намір відволікати ресурси України, відволікати увагу від питань економічного і соціального розвитку. Тобто, дестабілізувати нашу країну, щоб в решті-решт таким чином досягти цілей панування над Україною. Якщо нашим політикам не вдасться консолідуватися і провести реформи європейського зразка, або вони будуть не досить ефективними, то в майбутньому можна очікувати нових підступних наступів з боку РФ. 

Окрім цих головних небезпек з боку РФ, або загрозливих цілей РФ, у росіян зараз можуть бути й інші, менш амбітні цілі, розраховані на коротший термін. Наприклад, навести якийсь порядок на підконтрольній території ЛНР і ДНР. Оскільки бойовики весь час воюють між собою, грабують населення, руйнують інфраструктуру, але при цьому всі розуміють що відповідальність за скоєне і за можливу гуманітарну катастрофу лежить саме на Росії. Саме тому російські війська іноді намагаються навести там хоч якийсь порядок. Крім цього, може бути безліч інших комбінацій спланованих колишніми співробітниками КДБ (а зараз – ФСБ).

Також варто звернути увагу на те, що в засобах масової інформації в Росії, стало набагато менше таких слів як “хунта”, “бандерівці”, тощо. Дискурс змінився в бік того, що ведеться боротьба між Росією і американцями. Можливо вони щось намагаються продемонструвати Америці за рахунок України? Бо за російськими коментаторами вже їм здається, що в Донбасі вони воюють не лише з Правим сектором, а з усією Америкою. Навіть про Європу говорять меншої мірою. Можна очікувати заяв, що це Америка нападає на Росію на Донбасі, а не Росія нападає на Україну. І взагалі, в інформаційному просторі РФ дуже легко заплутатись, можливо навіть їм самим. Скільки галасували, що малайзійський Боїнг збив український штурмовик Су-25, а на нещодавній «фейковий» фотошоп помістили біля Боїнга винищувач Міг-29… Тому іноді буває дуже важко коментувати їхні заяви, дії і передбачати їхні наміри.

Блоги

Публікації

X
X

Партнери