Робота Інституту у червні: у фокусі – проблема безпеки

< Назад до записів

У червні Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна»  презентував три ґрунтовних дослідження - меморандум «Уроки української кризи: Нові підходи до політики безпеки (глобальний, національний, регіональний рівні)" (в тому числі і на англійській мові), дослідження «Розвиток політико-економічних процесів в Україні у 2014 році: сценарне стратегування» та дослідження «Крымский вопрос». Отже, у фокусі роботи Інституту були проблеми безпеки.

Основну увагу слід звернути на меморандум, де експерти інституту наголосили на тому, що громадянсько-політичний конфлікт в Україні, що за активної участі та прямого втручання Російської Федерації вилився у збройне протистояння, засвідчив застарілість системи забезпечення міжнародної та національної безпеки.

Збройні конфлікти в Україні та неоголошена військова та інформаційно-психологічна агресія РФ по відношенню до України, її населення та території, дестабілізують європейський безпековий простір та світовий порядок в цілому, що створює потенційну загрозу «гарячої» світової війни, наголосили експерти.

На протязі червня експерти Інституту прийняли участь у багатьох конференціях, брифінгах та зустрічах. Зокрема, на початку місяця Андрій Єрмолаєв та Віктор Щербина прийняли участь у конференції «Діалог культур в контексті глобалізації». Під час конференції експерти приділити увагу різним аспектам діалогу культур  як соціоутворюючого процесу та умови формування цілісного ціннісного простору нашої країни.

На базі Інституту відбулась експертна зустріч на тему «Вимірювання «зеленого» зростання в Україні». Почесним гостем зустрічі стала Координатор програми EaP GREEN Анжела Буларга. Директор Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв зазначив, що дуже символічним є те, що питання зеленої економіки та можливості впровадження нових технологій співпадає з тими викликами, які переживає зараз українська економіка.

Директор Інституту Андрій Єрмолаєв та експерт Інституту Леонід Поляков провели брифінг на тему збройного конфлікту на Сході країни. Головним меседжем брифінгу було те, що протягом одного місяця Україна може мінімізувати військові зіткнення на Сході країни, дотримуючись плану мирного врегулювання. Таку думку під час брифінгу висловив директор інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв.

У червні експерти Інституту Вячеслав Потапенко та Віктор Щербина у своїх блогах прокоментували нагальні проблеми, з якими зіштовхнулась Україна. Вячеслав Потапенко дав оцінку теперішньої ситуації на Донбасі, проводячи паралелі з  Чорнобильскою катастрофою.

Віктор Щербина у свою чергу прокоментував прийняття закону про вищу освіту. Він наголосив, що вітчизняним реформаторам непогано б зрозуміти, що система освіти у суспільстві має дві сторони - інноваційну (про яку багато говорять) і консервативну, що зберігає знання, навички та їх носіїв. І це - дві сторони однієї монети, цінність якої ми так хочемо підвищити.

Експерт Інституту Вадим Ємець дав інтерв’ю редакції сайту, в якому наголосив, що «стратегії-панацеї», що вирішить усі проблеми України, не існує. Зокрема, він звернув увагу на те, що ситуація на Донбасі вже має негативний вплив на економіку України. Промислове виробництво у Донецькій області у травні 2014 р. знизилось на 8,3% порівняно з аналогічним періодом 2013 р.; у Луганській області - на 6,4%. У той же час загальний показник по Україні знизився на 2,6%.

Крім того, редакція підготувала переклад Йохана Норберга і Фредріка Вестерлунда зі Шведського Агентства Оборонних Досліджень (FOI) щодо перспектив військового вторгнення Росії в Україну та можливих ризиків для Москви. Як підкреслюють автори дослідження, «якщо російські військові стратеги не очікують істотного збройного опору в Україні, ризик, пов'язаний з масштабним вторгненням може бути визнаний прийнятним - з урахуванням перспективних вигод». На щастя, події останніх днів свідчать про те, що ризики для Росії суттєво зросли, отже ризик такого вторгнення дещо знизився.

Д.Мінасенко, А.Маклаков.

Блоги

Публікації

X
X

Партнери